Dietes sense gluten per tothom: perjudica als celíacs

Darrerament observem un augment de la moda de no menjar gluten, sigui per simple preferència d’ altres fonts d’alimentació o amb suposats diagnòstics d’ intoleràncies. Per els celíacs, aquesta nova moda és altament perjudicial. Ara que per fi la malaltia celíaca  ha rebut en aquests darrers anys l’atenció que es mereix, es veu diluïda per totes aquestes tendències. La celiaquia és una malaltia autoimmune que afecta tot el cos i resulta a més a més en una destrucció de cèl·lules intestinals massiva. El celíac no pot prendre gluten. La gent no celíaca que no tolera bé el gluten no pateix cap lesió, si de vegades mengen gluten no pateixen cap dany greu físic. Això crea confusió. Perjudicats: els celíacs, que no en poden prendre mai. El gluten no es una proteïna d’ alt valor biològic, no és essencial, es pot viure perfectament sense prendre gluten. Hem de tenir en compte que vivim en un país mediterrani i fa més de 5000 anys que es cultiva el blat. És la nostra font tradicional d’ingesta d’ hidrats de carboni. Com és que ara sembla que tinguéssim menys tolerància al gluten? Hi ha una explicació relativament senzilla. El blat cultivat actualment en té molt més de gluten que les espècies tradicionalment cultivades a les nostres terres. A més a més la indústria del pa afegeix més gluten encara per tal que el pa sigui més tou, agradable. Els productes de pa i bolleria sense gluten estan inundant els mercats. Son més cars, però no més bons en la seva composició! Per amagar els sabors més dolents de la font d’ hidrats de carboni (blat de moro , arròs, patata, etc) utilitzen greixos saturats i sucres, justament productes que no tenen lloc en una dieta saludable. Hi ha els primers avisos a la premsa mèdica. Recomanació senzilla per la gent que no és celíaca: Si el gluten sembla que no us senti bé, reduïu el consum i la majoria notareu una millora notable. I tot això sense convertir el menjar en una obsessió.